Det här med att städa..

Det är verkligen lättare sagt än gjort. Nu börjar vi så smått få lite ordning i oredan iallafall =) Det är skönt att man inte behöver göra de här stora rensningarna oftare ;-)
 
 

Städar i höstrusket

Idag ägnas dagen åt att röja och städa inomhus. Det är alltid lika svårt att veta vart man ska börja, men när det väl är klart så kan man gott ge sig själv en klapp på axeln.
Det regnar ute och finns inte mycket att göra i trädgården just nu, så det underlättar för att ta tag i insidan av huset. Det svåra är väl att undvika att krypa upp i soffan med en filt och starta en film ;-)
 
 
 
 
 
Min fina Cyklamen som jag fick av min ena moster förra sommaren. Den var bortglömd ett tag och hade inga blad alls, men sen återupptog jag vänskapen med den och genast spirade den. Jag håller den under kökskranen en gång om dagen och ser till att strålen når direkt mot jorden. Cirka en halv deciliter får den varje förmiddag när jag gör kaffet =)
Den är vacker när den slagit ut men dagarna innan är den nästan ännu vackrare. Då ser det ut som hjärtan =)
 
 
 
Vårt största mysterium här hemma. Julstjärnan som min man fick i julklapp av sitt jobb förra vintern. De som inte ens brukar överleva en ynka vecka här hemma! Dock så är det tydligen svårt att få den sådär röd och fin igen. Men den får hänga kvar sålänge den klarar sig. En av våra katter försökte för ett tag sen med konststycket att gå på insidan, mellan krukan och fönstret, med mindre lyckat resultat. Den krukan gick i skärvor och blomman bröts av på mitten. Trodde att den inte skulle klara att bli så hårt hanterad som den blev då, men istället fick den en massa nya blad. Som sagt. Vårt mysterium.
 
 
 
Paprikan mognar på. Den är i miniformat, men den mognar iallafall =)
 
 
Då var det väl dags att fortsätta städa då ;-)

Paprikan rodnar

Jag sådde ju paprika i våras, men fick ut dem väldigt sen då det var nattfrost länge i år. Det har blivit en paprika som är kvar och den håller nu på att mogna. Vet inte om den kommer mogna helt klart för den håller samtidigt på att skrumpna ihop högst upp i fästet. Men jag håller en tumme iallafall =)
 
Plantorna ser inte så roliga ut längre. De stora bladen klippte jag bort för att de inte skulle stjäla energi.
 
 

Trädgården i Oktober

Allt mer börjar trädgården bli klar och redo för resten av hösten och en kommande vinter. Gräset är täckt av löv i underbara höstfärger och småfåglarna kommer i jakt på mat. Vi har talgbollar som ska ut, det är ont om insekter nu och då hjälper vi till =) Både barn och katter (och även vi vuxna) brukar sitta och titta intresserat när de fina fåglarna kommer och äter.
 
Solrosen slår äntligen ut! Jag trodde nästan att den inte skulle göra det. Det är ingen stor blomma, inte än iallafall. Men förhoppningsvis sätter den frön för fåglarna att äta sen.
 
 
 
 
 
Den sträcker sig runt 140cm upp nu. Den som skulle blommat i rött har tyvärr vissnat. Nästa år ska jag tänka på att så glesare och med mer näring i jorden.
 
 
När solen är påväg ner så hamnar den en liten stund i ett lägge där den får hela trädgården att glöda. Så vackert! Då är det kul att ta kort och fånga de ögonblicken.
 
 
 
 
Nu har alla buskar ordentliga lövhögar kring fötterna. Jag har varit på jakt efter säckväv men det har inte kommit in i butikerna än vad jag sett. Behövs sen så jag kan  slå in de unga rosorna och blåregnet. Det ser inte ut att fara illa än, men jag får nog se mig om efter en tillfällig lösning fram tills jag får tag i säckväv. Vi har frost och ibland minusgrader på nätterna nu.
 

Tillsammans gör vi skillnad

Oktober är en rosa månad. Rosa bandet syns överallt och under många år kändes det närmast tröttsamt att matas med detta en hel månad varje år.
 
Men sen kom den. Cancern. Inte till mig personligen men till flera i min närmaste släkt. Bröstcancer, tjocktarmscancer och malignt melanom. Det har varit dödsfall. Både inom släkten och senast i somras gick en kollega bort i en ovanlig och svår form av cancer.
 
Nu känns det inte tröttsamt och tjatigt längre. Det känns viktigt.
 
Det är en hemsk sjukdom som bryter ner en människa och dennes omgivning. Att ha flera inom släkten som drabbas gör onekligen att man blir medveten. Det kan hända alla. Alla känner säkert någon som drabbats? Eller känner någon vars anhörig drabbats. Vardagen slits bort och ersätts av oro, rädsla, ångest och ett ständigt pendlande mellan hopp och förtvivlan.
 
Ingen kan göra allt men alla kan göra något. Tillsammans gör vi skillnad.
 

Undersök brösten regelbundet. Kvinna som man, för det är faktiskt inte bara kvinnor som drabbas. Enligt Cancerfonden drabbas 15-20 kvinnor varje dag och ca 40 män varje år.
Tänk på att brösten går att ersätta genom operation, det kan inte Du.
 
 
 
 
 
 
 
 
Ta hand och Dig och varandra.
Idag är det Världsdagen för psykisk hälsa. Psykisk ohälsa kan även det drabba alla. Det råder ännu en viss tabu kring detta ämne. Synd, tycker jag. Oförståelse och skam kan vara förödande för den som är drabbad. Våga prata med varandra. Våga finnas där när någon verkar må dåligt och tänk på att det inte är något skamfyllt eller någon svaghet att behöva hjälp.
 
 
 

Höst

Nu finns inget kvar av sommaren som var. Hösten är här och med den alla vackra färger! Tack vare den fina sommaren som var så känns det välkomnande med höst. Det tackar jag för!
 
Jag har inte tagit så mycket bilder från trädgården på ett tag. Kanske skulle gå ett varv och fota snart, men fram tills dess så bjuder jag på några bilder som jag tagit på mina promenader. Jag ger mig ut på mina powerwalks ett par gånger i veckan och går en mil varje gång. Så skönt!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

På promenad

I går tog jag en kvällspromenad. Det var skönt efter att ha varit inne under flera dagar. Det blev en powerwalk på en timme, inte så länge som jag brukar men alltid något =) Nästa
Nu är det lite kallare ute så det var tjock tröja på som gällde och ändå var jag kall när jag kom hem.
När jag var nästan hemma så fick jag syn på några rådjur, lyckades komma ganska nära och ta kort innan de hörde mina steg och sprang iväg.
 
 
 
 
Jag älskar området här. Så vackert!
 
 
 
 

Lantlig idyll

Välkommen till min del av paradiset

RSS 2.0