Hipp hipp hurra!

I går fyllde vår äldsta son 5 år! Tänk vad tiden går fort =)
Idag väntas kalas för familj och vänner, igår firade vi hela dagen här hemma. Jag hade bakat en liten tårta på ca 8 bitar för oss att fika på. Första paketet fick han och fick stå i fokus hela dagen.
 
 
 
 
Den består av vaniljbottnar. Fylld med mjölkchokladfluff och blåbärsgrädde. Att få alla mini marshmallows på plats tog sin lilla tid. Men det var kul att se tårtan växa fram =)
 
 
 
 
 
 
Så klart blev det ljus på tårtan som han fick blåsa ut. Han fixade alla på en gång =)
 
 
 
 
 
 
 
I dag är det som sagt kalas och till det en egen tårta. Hampus hade önskemål att det skulle vara en tårta med Lille Skutt och morötter. Så det fick det bli! =) Jag dekorerade det sista i går kväll och visade honom det färdiga resultatet i morses. När han såg den så tappade han hakan, log med hela ansiktet och sa inget på en lång stund. Men sen så sa han att den var jättefin. Känns så kul att den lever upp till hans förhoppningar =)
 
Denna består av vaniljbottnar. Är fylld med glasskräm och dumlefluff. Täckt och dekorerad i mmf.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nu ska här blåsas upp ballonger och göras klart =)

När man inte har nåt att göra..

... så skapar man sig jobb. Eller vad man ska säga.
Äppelträdet är skördat och klart så nu är det hög tid för att beskära. En stor gren har hängt i vägen för oss länge och idag kände jag att det var dags att ta tag i det.
Har en del grenar kvar att ta, men det får bli en dag nästa vecka.
 
 
 
 
 
Vår äldste katt, Timon, gick nyfiket omkring och verkade undra vad jag höll på med. Katterna är oftast mitt i händelsernas centrum men ibland missar dem all aktion och tittar då stort när de kommer hem =)
 
 
 
 
 
Vattenslangen la jag ut som hjälpmedel för att visualisera en framtida grus-och stengång genom härliga perenner. Den kommer nog bli bra, men jag är inte helt nöjd med formen än. Men i mitt inre är det väldigt vackert =)

Potatisskörd

Igår var det dags, tyckte jag. Då grävde jag upp potatisen. Det blev nästan en halv papperskasse full med King Edward. Några fick jag kasta direkt. De var antingen gröna, puttekulestora eller hade en mask som kikade ut.
Den skördade potatisen har nu tagit plats i jordkällaren.
 
 
 
 
 
Jag passade även på att klippa ner Pionen igår. Det har jag läst mig till ska vara bra för att slippa svampsjukdomar. Nu slipper den dessutom bli söndertrampad i vinter när snön ligger djup.
När jag gick in på eftermiddagen med barnen så plockade jag med ett gäng vedträn. Höstkylan tränger sig in nu på kvällarna så då är det mysigt att tända en brasa och lyssna på spraket som blir. Underbart! =)
 
 
 
 
 
Nu börjar det ta på höstarbetet i trädgården, men helt klar är jag inte än. Nu har paprika plantorna fått flytta in. Det är minusgrader på nätterna

Äpplen över?

Jag är så glad över att Hela Sverige bakar har börjat igen! =) Älskar att baka.
I det förra avsnittet så var det tekniska utmaningen en Tarte tatin. Jag hade ingen riktig koll på vad det var för något innan det programmet men blev genast sugen på att testa. Det är ju så gott med äppelpaj och äppelkaka så det kändes kul att få testa något nytt =)
 
 
Idag gjorde jag just det. Testade den. Jag bakade enligt det receptet Johan har. Det finns på recept.nu  under fliken 'Hela Sverige bakar'. Jag hade dock ingen citron så det hoppade jag över. Det blev gott ändå =)
 
 
 
 
 
 
 
 

Otäcka odjur

Jag har haft fobi för spindlar, araknofobi, ända sedan jag var liten. Det har dock blivit bättre i år, kanske för att jag nästan dagligen utsätts för dessa odjur. Jag klarar allt mer av att vara nära dem och har till och med kunnat plocka ett par stycken. De stora får jag fortfarande panik över. Kallsvettningar, hjärtrusning, svårt att andas mm..
 
Men ändå måste jag medje att denna lilla var rätt fin. Söt skulle jag inte säga, det går inte att vara spindel och söt på samma gång nämligen. Men fin. Färgen då..
 
 
Vad jag lyckats söka mig till så ska det vara en krabbspindel av nåt slag. Vanlig men svår att upptäcka. Just denna individen tyckte att det var lämpligt att springa ut mitt framför näsan på mig när jag rensade revor i jordbubbslandet.. Kan inte påstå att jag håller med.
 
 
 
 

Klar

Jordgubbslandet är klart. Alla revor är upptagna, några planterade igen för att fylla ut raderna. En väninna fick ett gäng och några är satta i kruka för tillfället, de ska sen till sönernas dagis. Där har de ett litet land =)

Trädgården i September

Det är mycket nu, som Stefan Sauk sa.
Mycket ska hinnas med innan nattfrosten kommer och speciellt innan snön kommer!
Det ska skyddas, klippas, tömmas och gärna göras en sista ogräsrensning. Och skörden ska tas om hand. Mycket börjar bli klart och redo för höst och vinter. Det som är kvar är att skydda. Behöver säckväv till de nya rosorna och blåregnet.
 
Igår tog jag hand om Dahlian. Den blommade aldrig i år men hoppas att den ska göra det nästa år. Den har klipps ner och flyttat in i jordkällaren för vinterförvaring.
 
 
Jag skördade lite mer. Kanske de sista tomaterna och den sista gurkan. Det är fler påväg men vet inte om de kommer mogna.
Jag tog upp de rödbetor som var kvar och all morot.
 
 
 
 
 
 
 
 
Morötterna vändes runt i sand som jag snodde från barnens sandlåda. Moahahaha. Sen in i jordkällaren. Så härligt att fylla upp därinne!
 
 
 
 
Jag påbörjade arbetet med jordgubbslandet. Man känner sig lite som Dynamit Harry när man försöker reda ut var alla revor hör hemma. Jag har kommit nästan halvvägs nu.
 
 
 
 
 
Den få majskorn som blev är inte lönt att laga mat på, så jag har sparat dem. Kanske kan jag få dem till att gro nästa vår. Vill ju tillslut bli mer självförsökrjande på en del grönsaker.
 
 
 
 
 
 
 
 
Så är mörkret här. Redan vid klockan 20 på kvällarna är det mörkt ute. Då är det reflexvästen på som gäller! När jag var ute på min runda i måndags så var jag tillbaka vid halv nio på kvällen. Då ångrade jag nästan att jag inte tagit med mig ficklampan för här var nästan bäcksvart. Så är det på landet =)
 
 
 
 
 

Höstdag

Idag är det en riktig höstdag. Det är mulet, grått och kallt ute. Jag har hunnit med en del höstfix i trädgården men behöver göra lite mer, innan nattfrosten kommer.

Men helst vill jag bara gosa in mig i en filt i soffan framför en bra film..

Lille Skutt

Snart fyller vår Hampus år, han blir hela 5 år!
Han har valt temat Lille Skutt på sin tårta i år. Kändes som en svår karaktär först då det inte finns så mycket inspiration att finna. Men det ska nog bli bra =)
 
Jag har börjat modellera Lille Skutt, han ska såklart även få ögon, ögonbryn, tunga och sin fluga =)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Lökarna har torkat

Nu har lökarna fått det där torra skalet och ska då hålla sig fina länge, fram till nästa säsång förhoppningsvis. Om de räcker så länge ;-)
 
I en korg fick de flytta in i jordkällaren. Så härligt att äntligen använda vår jordkällare =)
 
 
 
 
 
 

Morotsskörd

Igår plockade jag upp några morötter, var så sugen på att göra en morotskaka i långpanna. Jag fick upp ett fint knippe, ett par av dem var helt ok i storlek. Måste gallra bättre nästa år.
 
 
 
 
Några morötter såg ju lite roliga ut, så är det ju alltid =)
 
 
 
 
 
Kakan blev precis sådär saftig och god som man vill =)  Receptet på kakan hittar ni här
 
 
 
 

Drömmer..

Hösten har nyss knackat på, och jag drömmer redan om nästa trädgårdsår. Jag vill ha perenner kring huset för att dölja den höga sockeln. Men av praktiska själ så inväntar jag att fasaden ska brädfodras om innan jag planterat en massa som ändå kommer trampas sönder.. Tänk om det där brädfodringen kunde bli av nån gång bara..!
 
 
 
 
Det ser ju så tråkigt ut med höga socklar. Grus och markduk tänkte jag låta ligga kvar och plantera perenner en liten bit ut från huset. Gruset som ligger runt huset är ju säkert 60-70cm brett så perennerna kan med fördel växa en bit ut och inte tätt mot fasaden.
 
 
 Frågan är vilka perenner man ska använda? Jag tänker mig iallafall bland annat Japanskt gräs eller något liknande.
 
 

Små små purjo

Purjolökarna växer. Men väldigt långsamt. Jag har läst på lite extra om dom nu och dom vill tydligen ha mycket näring.. tror inte dessa stackare fått någon näring alls. Nästa år vet jag bättre. Då blir det försådd inomhus i toarullar och sen utplantering i välgödslad jord.
Hoppas att de här kommer smaka gott iallafall =)
 
 
 

Jordförbättra

Har jordförbättrat i en del av trädgårdslandet. Resten kommer jag ta hand om efter att det sista är skördat. Än ligger potatis, morötter, några rödbetor och purjolöken i jorden.
Jag plockade in det sista fina salladshuvudet, resten rev jag upp och slängde på komposten.
 
Det var från just komposten jag tog jorden och bar till trädgårdslandet. I en liten hink. Fram och tillbaka, fram och tillbaka. Vill verkligen ha en skottkärra vid såna här tillfällen.
 
 
 
 
Tillslut så blev det klart!
 
 
 
 
Nu ska det vara gott om näring i jorden till nästa år =) Kompostmullen består av både trädgårds- och hushållsavfall. En riktig näringsbomb =)
 
 
För några dagar sedan flyttade jag in smultronplantorna. De som var på rymmen.
 
 
 
 
Luktärten var fin, tills kattungarna upptäckte hur kul det är att dra ner den ;-)
 
 

Plommonskörden

Det blev rekordlågt antal med plommon i år. Men det räckte till en paj iallafall =)
 
Jag plockade alla plommon (nästan, det är nog 3-4st kvar på trädet) och började baka. Med Leilas havrebotten och en knäckig topping så blev pajen supergod! Hemgjord vaniljsås blev det till, men undra om inte vaniljglass hade varit godare.
 
 
 
 
 
 

Ibland..

Ibland är det rätt skönt att bara ta det lugnt. En kopp kaffe. En tidning. Luta sig tillbaka och bara njuta av stunden.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Orkidéer

Orkidéer är en favorit bland krukväxterna. Jag tycker de är så snygga! Att de blommar sällan gör inte så mycket, det gör själva blomningen väldigt speciell. Känslan då man upptäcker att de mår bra, den är härlig.
 
Jag fick en urläcker orkidé när jag fyllde år för några veckor sedan. En lila/vit.
 
 
 
Tycker den är såå läcker!
 

Jordkällaren och fröskörd

Nu har klimatet i jordkällaren blivit riktigt bra. Så 5 bukar med rödvinbärsgele har fått flytta ut. Ser fram emot att det ska bli allt mer därute =)
 
 
Det skulle behövas belysning av något slag, för det är väldigt mörkt. Det fanns lampor där en gång i tiden, men de sladdarna är avskurna, förmodligen i samband med att huset byggdes ut.
 
 
Jag gick för att kolla om den röda Vallmon hade färdiga frökapslar och jadå, några var klara. Några frön tänkte jag så nu och några till våren, då blir det en förhoppningsvis en lång blommning.
 

Solrosor

Jag sådde många solrosfrön i våran och under försommaren. Bara tre har grott och vuxit upp, men de blommar inte än. Det trodde jag de skulle göra tidigare.. Men nu ser jag blomknoppar! Hoppas att de kommer blomma. De är så fina. Jag vill dessutom få frön, några att spara till nästa år och resten ska fåglarna få gotta i sig.
Det är en gul solros, den "vanliga" och två stycken röda. Jag vill så gärna se den röda i blom!
 
 
Detta är den röda. De har inte blivit mer än en dryg meter höga.
 
 
 

Sensommar

Lite värme hittar fortfarande hit, men nu är det sensommar.
Jag har börjat förbereda trädgården för hösten och påbörjat höstpysslet. Jag har inte gjort så mycket än men beskurit och flyttat hallonbuskarna, de hamnade så dumt bakom björkarna så nu har de fått flytta fram till odlingshörnan och gör nu sällskap med vinbärsbusken. Vinbärsbusken har också beskurits. Det är nu bara den svartavinbärsbusken kvar, den röda har inte klarat sig.
 
Jag skördar massor med tomater! Inte varje dag men om det får gå ett par dagar så blir det några stycken varje gång, i förrgår plockade jag in 17st godingar =)
Nu har det börjat komma paprikor. Det är några stycken, jag kommer nog behöva flytta in krukan för jag tvivlar på att de kommer hinna mogna innan frosten kommer.
 
 
 
Förra året odlade jag den söta, långsmala varianten. I år tog jag den mer klassiska sorten.
 
 
 

 
 

Lantlig idyll

Välkommen till min del av paradiset

RSS 2.0