Här spelas julmusik

I år började jag spela julmusik tidigt. Det är inte ens december än men igår spelades det medan jag bakade delar till pepparkakshuset. Jag hade tänkt göra en mall i år men det glömdes bort och jag gjorde det på frihand i år med istället.
Nu är det ihopbyggt med hjälp av smält socker och kvar är dekorationen, men den tänkte jag vänta med tills min man är hemma från jobbet. Mycket mysigare med hela familjen samlad =)
 
Såhär ser det ut nu, det kommer en bild senare på det färdiga resultatet.
 
 
 
 
 
Jag har inte adentstädat än men tjuvstartade pyntet lite lite =)

 
 
 
Vad vore väl en första advent utan fika? Mmjaa det vore väl mycket advent.. men en bulle till kaffet är ju inte helt fel.
Det här är saffransknutar med mandelmassa. Recept på dessa godingar hittas här
 
 
 
 

Första snön

Igår kväll kom den första snön. Det ligger nu ett tunt vitt täcke över marken och ett jubel spred sig i huset när sönerna vaknade. Katterna är inte lika roade, de gillar inte snön precis när den kommer med efter några dagar bukar de ha vant sig. Nu är de mest inne och gnäller över att de vill ut, öppnar man då dörren så vänder de raskt helt om och går in igen.
 
Fåglarna har fått mer mat. Det är många som är här och äter så det går åt snabbt. Det är mestadels Pilfink och Talgoxe som är här, men även Blåmes och Nötväcka har setts till. Ja en och annan Skata har också varit här. 
Det är nu man skulle haft en riktig kamera med objektiv, zoom och allt vad det heter. Vilka fina foton man skulle kunna ta! =) Men mobilen får duga ett tag till.
 
 
 
 
 
 
 

Offert

Idag fick mannen ett efterlängtat samtal. Det är inte så att vi väntat och väntat på att det ska ringa. Men det var först för ett par dagar sen jag skickade ut förfrågningar. Tog bara några månader ;-)
På fredag ska en firma komma hit, se sig omkring och ge oss en offert på grävning och installation av nytt avlopp. Inga roliga pengar att lägga ut men det är nåt som måste göras och när det är klart så kan vi andas ut lite mer. 
 
 

Köket

Jag vet att vi inte ska renovera köket. Än. Det är inte ens en hög prio. Än.
 
Men jag vill ha sett på alla olika möjligheter och utforska olika lösningar, och för att kunna det så känner jag att jag behöver börja i tid. I löjligt god tid. Att planera, fundera och drömma känns som halva grejen så det dras det ut på minsann =)
 
Jag har hittat Vårt kök! =) Innan så har jag/vi tänkt i banorna kring den nuvarande planlösningen men så kom jag på att väggen inte är bärande. Inte vad vi tror iallafall, får väl kolla ett par varv extra på ritningarna innan vi fäster oss allt för mycket vid denna varianten.
Fäst är jag iof redan. Underbar känsla när den perfekta lösningen uppenbarar sig! Fast känner jag mig själv så lär jag väl ändra den ett par, tre, tio gånger till ;-) Bara för att vara säker på att jag testat allt. Och för att det är så kul =)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I hörnet mellan fönstren funderar jag på att ha öppna hyllor. Barstolarna som finns med markerar där en köksö ska stå. En stor så man har en till arbetsyta på ena sidan och på andra en upphöjd matplats med barstolar.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Som vår planlösning är nu så har vi en vägg som går mellan dörrarna och halvvägs mot fönstren. Så detta kök vore mycket större och förmodligen mer passande för en familj på fem som älskar att baka och laga mat =)
Att rita upp såhär i ett program kan jag verkligen rekomendera! Man får en så mycket klarare bild av ytan och vilka mått/antal skåp som verkligen kommer få plats. Att man sen kan "vandra runt" i rummet i 3D är ju underbart! =)
Jag har laddat ner och använt det gratisprogram man hittar på Kviks hemsida.

Trädgården och drömmar

Efter flera regniga och blåsiga dagar så var det riktigt härligt med en solig dag. Vi var ute en lång stund, alla fem. Jag passade på att ta några kort nu när vädret var så fint. Det ser ut som hallonbuskarna inte riktigt har förstått att vintern kommer snart, för det kommer både nya blad och vad som ser ut att vara nya knoppar. Denna plantan har inte fått några blad som grannplantan, men tycker den satt knopp. De grenar som gav bär i år har jag klippt bort i markhöjd.
 
 
 
 
 
Men förutom detta så är trädgården redo för vinter. Bara barnens leksaker kvar och som ska plockas undan innan de hamnar under djup snö.
 
 
Jag har skördat och använt de första purjolökarna nu. Jag skördade en en annan gång men den glömdes bort... De här två godingarna blev del av en god kycklingrätt.
 
 
 
 
 
En del av vår fasad. Vi kommer påbörja brädfodra om till våren, Då blir det troligen liggande panel istället, och ljusgrått. Då vi funderar på att bygga på en våning till på denna del av huset så känns det som att liggande panel blir snyggare och kommer ge huset lite bredd.
Vi planerar, längtar, drömmer och pratar nästan hela tiden om ombyggnaden och helrenoveringen som väntar. Samtidigt så måste vi hålla tillbaka då det är flera år kvar innan vi kan göra verklighet av det. Men åååh som vi längtar! =)
 
 
 
Det sägs att det ska komma snö i mitten av nästa vecka. Får se hur det blir med det. Det är väl alldeles för varmt i marken än för att det ska lägga sig, men ser ändå fram emot det =)
 
 
 

Tårtbak

I helgen som var så åkte vi till våra fäder och uppvaktade dom på Farsdag. Kul att ge lite extra omtanke en dag, utöver det man ger året om =)
 
Vi tog med oss fika och eftersom vi skulle iväg två dagar i rad så ville jag inte baka något som tog lång tid, inte heller något kompliserat. Snabbt, lätt och gott skulle det vara. Då passar en Schwarzwaldtårta perfekt! Med några fileade clementiner mellan lagren och som dekor så blev det lite Budapestrulle över det hela också =) Båda dekorerades likadant, lite mer choklad på svärfars bara.
 
 
 
 
 
Annars går vi här och väntar på att det ska bli vinter. Inte så långt till första advent och med det får jag lov att adventspynta huset =) Julgardiner, ljusstakar och kanske en krans på dörren.En mjukstart innan man får julpynta. Det börjar dra ihop sig till julmarknaden nu också, de börjar till helgen. Sönerna längtar såklart efter snön, och det gör jag med! Då ska det åkas pulka och byggas snögubbar.
 
 
 
 

November och massor med planer

Idag har det varit en vacker höstdag. En sån dag man gärna har fler av. När kylan kommer, luften är frisk och solen skiner. Jag tog ett varv i trädgården innan det började skymma, eller ett halvt varv kanske stämmer bättre... knappt ett halvt.
Jag kollade till solrosorna och frågan är om det kommer bli några frön till fåglarna i vinter..? Jag är helt novis på solrosor så det är väl vänta och se som gäller.
 
 
 
 
Kullen har vissnat ner nu. Det ser lite tråkigt ut nu men om några månader börjar det blomma där igen
 
 
 
 
Plommonträdet har sett sin sista sommar.. Det trädet hade ruttnat helt igenom och behövde komma ner. Det hade nog inte klarat tyngden av snö en vinter till. Min man sågade ner det men sparade en bit så jag kan plantera en klättrande liten buske där så småningom. Bianca ville nog vara med på kort  =) 
 
 
 
 
 
Det råder en massa planerande här hemma gällande renovering av huset. Det kommer bli rätt så omfattande och kommer ta tid.. Men med en bra prio-lista och en sak i taget så ska vi nog kunna dra igång allt till våren/sommaren och fixa det som vi måste och vill =)
Som jag tänkt så kommer man kunna följa renoveringarna här i bloggen. Men som sagt, det kör inte igång riktigt än. .
 
 

Halloween

Så var det Halloween igår. Vi har nog tagit in den traditionen i vårt hem, lite mer för varje år. I år har barnen varit sminkade (de blev spöken) och jag köpte en pumpa.
 
Pumpan fick bli en arg Jack o lantern till trappan. Sönerna älskar den! Det var riktigt kul att göra så nästa år kommer jag karva till fler =) Dottern är lite liten än för att riktigt uppskatta den (hon är nu 14 månader), men nästa år kommer säkert hon också springa ut å in i mörkret för att titta på den =)
Innehållet gjorde jag en pumpapaj på. Det var något helt nytt, som jag aldrig ätit eller bakat innan.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Lantlig idyll

Välkommen till min del av paradiset

RSS 2.0