Åska

Igår kväll ställde jag klockan för att ringa kl.6. Tanken var att jag skulle komma upp och ge mig ut på en powerwalk.
Klockan 06.50 hade jag masat mig ur sängen, klätt mig och gick igenom grinden ute vid grusvägen. Det var omkring 13,5 grad ute och en väldigt behaglig luft.
 
 
 
Såhär skulle fler dagar starta! =) 40 minuter prick tog det att gå rundan idag. Hoppas jag kommer upp för att göra om det imorgon.
 
Det har inte blivit något fix i trädgården idag. När jag fick tid över att gå ut så åskade det här, har fått en del gjort inne istället.

Det gick inte i år heller....

Vattenmelon.. tredje året jag försökt mig på det.
 
Första året så planterade jag aldrig om i större kruka, så de vissnade ihop..
 
Andra året planterade jag om i en större, men ändå alldeles för liten kruka. Jag vattnade dåligt också.. väldigt dåligt. Så den vissnade ihop..
 
I år så planterade jag om i en jättekruka och vattnade rikligt, gödslade. Melonen växte i rask takt och jag såg fram emot att äntligen kunna skörda egen vattenmelon.
Den hängde uppe i en liten nätpåse och växte ur den på knappt två veckor. Jag tog ur den ur påsen för att se mig om efter en ny lösning och då...
 
 
 
.. ramlade melonen i golvet och sprack. Jag skar den i små klyftor så vi kunde smaka och den smakade jättegott! Både doftade och smakade så som en vattenmelon ska göra. Så retligt bara att det inte blev så mycket av det i år heller.. Vet inte om jag kommer göra ett nytt försök nästa år. Kanske. Skulle vilja ha ett växthus isåfall. Kanske skulle skaffa ett såntdär litet i plast..
 

Tomaterna

Tomatplantorna var ganska igenväxta så det var hög tid att klippa bort lite blad. Tomaterna som är på gång behöver ju solen!
När jag var klar så såg det onekligen väldigt bart ut, men tomaterna verkar tacksamma för några har blivit lite mer åt det röda hållet nu.
 
 
Lite av  en djungel..
 
 
 
Kalt.. så kalt..
 
 
 
Såhär ser det ut just nu =)
 
 
 
 
Idag är det lite regnigt ute. Ganska skönt faktiskt och nu kanske det ploppar upp lite svamp i skogarna =)

Rödvinbärsgelé

I veckan som var så var vi hembjudna till svärmor och hennes sambo. Fick då lov att plocka av hennes rödavinbär. Hon hade mycket mer än hon behövde så jag fick en hink och plockade på.
När vi kom kom hem så mätte jag det till tre liter bär.

Så nu har vi gele så vi klarar oss i höst och vinter =)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Semestern är slut

Ja då var det roliga slut.. Jag är mammaledig några månader till men imorgon börjar min man jobba igen. 5 veckor går fort!
Men vilken sommar vi haft! Vi har nog aldrig haft en så fin sommar tillsammans. Massor med sol och bad och vi har varit ute varje dag. Tror det blev två regndagar under de här fem veckorna. Lite av ett rekord =)
 
Jag skrev ju om en Akleja jag upptäckte att vi har i trädgården. Jag har nog sett den tidigare år också, men då inte tänkt så mycket på den. Det är först denna sommaren som jag fastnat för Aklejor och att jag då skulle upptäcka att vi har en känns helt fantastiskt! =)
 
Såhär ser den ut. Eller såg ut.. Den är överblommad nu. Så otroligt vacker! Jag älskar själva formen.
 
 
 
Det verkar som jag upptäckte den sista, det är många överblommade som jag inte ens tänkt på. De sparade jag frön från =) Vill ha på fler ställen också. Den var väldigt smidig att skörda fröer från. Jag vickade lätt på de fröställningar som blivit, de som "rasslade" tog jag som färdig. Det var bara att böja lätt på stjälken så fröställningen hamnade lite upp och ner, så ramlade fröerna ur och föll ner i burken. Några hamna utanför. Det kommer man nog inte undan =)
 
 
Det blev inte så mycket med blommorna som jag sådde upp i etaget. Men den första Atlasblomman blommar nu och det är massor med knopp =)
 
 
 
 
Så en liten uppdatering från grönsaksodlingen.
 
Om allt fortsätter som det ska så får vi egen majs i år =)
 
 
 
Jag har räknat det till att vi just nu har 15 st gurkor på tillväxt ute i landet. 15st! Så nu vattnar jag för fulla muggar och gödslar med jämna mellanrum med nässelvatten. 
 
 
 
Nu ska jag ta hand om den alltid lika roliga stryktvätten... men sen väntar lite omplantering. Tror några av mina sticklingar har rotat sig fint. Dock så fick rosen från svärfar med sig nån sjukdom, för det blev en massa spinn på dom sticklingarna och sen vissnade dom.. Tråkigt, men jag får göra om det.
 
 
 

Jag behöver ett växthus

Nästan dagligen drömmer jag om ett växthus. Jag har nu en inre bild av vart det ska stå, hur det ska se ut och hur stort det ska vara. Det lutar åt att vi bygger ett av gamla fönster och tegelstenar. De blir som finast så =)
 
Här är ett exempel som skulle göra sig bättre i ett växthus, istället för dotterns framtida rum
 
 
 
 
 
Det är en vattenmelon av sorten 'Sugarbaby', dock så är plantan från ett frö jag tog från en melon jag odlade förra året och då detta är en F1 hybrid så vet jag inte alls om melonen kommer vara speciellt god. Förra året slutade melonen växa i den här storleken men den bodde i en mindre kruka så det kanske berodde på det.
 
 
Idag for jag en sväng till plantskolan vi har i närheten. Jag var på jakt efter en pion och kom hem med just det, och en klematis =)
Jag ville ha en klättrare till i trädgården. Någon med färg och som blommar tidigt,
Jag föll pladask för en klematis som heter 'Ruby', den färgen och formen på blomman var helt i min smak!
Den fick sin plats vid foten av en Poppel uppe i roslunden och kan där få växa fritt =)
 
 
 
 
Det blev såklart en Pion också! En Bondpion som heter 'Alba Plena' och den fick en plats ute på gräset. Där ska den nog trivas om bara barnen kan låta den vara.
 
 
 
För allt får tyvärr inte vara i fred från deras framfart. Idag var det rosen 'Nostalgie', den enda med knopp(!) som fick duka under när de dundrade fram på sina traktorer.
Jag var ledsen en liten stund men tänkte sen att when life gives you lemons you make lemonade ... så jag klippte ner det till sticklingar. Bara att hoppas på att jag hann se den i tid. Hela rosbusken är inte förstörd heller utan en liten gren växer där än.
 
 
 
På kvällsrundan idag så upptäckte jag en ny blomma som slagit ut. Jag har nog aldrig tänkt på den tidigare år.. men såg nu att det är en Akleja! =) Jag som de senaste dagarna fastnat för denna vackra blomsort. Lycka! =)
Mer om denna i ett annat inlägg då det är lite för dåligt ljus att fota den i nu.
 

Höstflox

Jag har sett den under mina kvällsturer. Den lila lilla söta blomman som ensam lös upp gräset mellan björkarna. Det var först nu på kvällen när jag surfade runt i jakt på blommor att ha i trädgården som jag hittade en söt blomma som var väldigt lik den vi hade där mellan björkarna. Gick ut och kollade och, jadå, en Höstflox var det som frösått sig i vår trädgård. Det växer fler på andra sidan gränsen upp mot kohagen.
 
Hittade lite info om hur man kan göra sticklingar av en sådan och gick genast ut för att göra det.
 
Med sekatören i högsta hugg så klippte jag av stjälken så långt ner jag kunde.
 
 
 
 
 
 
Sen delades stjälken upp i sticklingar, det skulle vara två bladpar långt och där man klipper rakt över ett bladpar. Sen drog jag bort sticklingens undre bladpar och trycker ner sticklingen i en blandning 50/50 torvrik planteringsjord och sand.
 
 
 
Den skulle så långt ner att bladparet hamnar vid jordytan.
 
 
Ehhm.. haha ja.
 
 
 
Så! Det ser bättre ut
 
 
 
Då var det bara att vänta då =)
 
 
 

Hämtat sticklingar

Idag var vi ute hos min svärfar, så jag passade på att ta med resurser för att plocka på mig lite sticklingar från hans ena rosbuske =) 
 
Denna, som jag visat innan, är det jag tagit fyra sticklingar från 
 
 
Jag har forskat på denna väldoftande skönhet och om jag har rätt så heter sorten Frülingsduft!
 
 
De fyra fina sticklingarna som nu ska få hitta en bra plats, där de vill slå rot. Jag tog fyra just ifall någon/några inte rotar sig. Skulle alla växa till sig och bli bra så är det ju bara kul. Finner jag ingen plats i vår trädgård så är väl en rosbuske en trevlig gåva att överaska någon med? =)
 
 
 
 

När vi kom hem från svärfar så tog jag en runda i trädgårdslandet. Lyfte på ett blad och fick se att vi har två gurkor på tillväxt! =) Det kommer nog många fler, men det är just nu två som har vuxit lite lite redan. Drömmer om att ha ett växthus i framtiden. Tänk vad mycket gott jag kunde odla då, och det vore perfekt till alla frösådder! 
 
Gurkorna är av sorten Tanja
Bilden ser nästan lite vulgär ut. Eller är det bara jag?
 
 
 
 
Apåropå frösådder så har jag nyss klickat hem några fröer som kan höstsås. Vad härligt med massa blommor till våren sen! =)
 
 
 

Ännu en fantastisk dag

Idag har det varit ännu en fantastisk dag! Solen har varit framme hela dagen och det har varit nästan helt vindstilla, lite lätta vindar bara.
Redan kl 10 var det 38 grader i solväggen! Då gav jag mig ut på en löprunda, följt av en kopp kaffe på en filt i gräset. Sen startade jag dagens trädgårdsfix. Jag har inte gjort jättemycket idag men ogräsrensning, vattning, vattning med nässelvatten och gräsklippning har det blivit =)
 
 
Nu ser man stenarna även bakom majsen. Vi vill få bort spirean så vi kan uttnyttja hela denna rabatten. Den är ju väldigt fin med stenarna
 
 
 
 
Kaprifolen som vi flyttade i våras verkar trivas på sin nya plats. Den växer iallafall =) Den blommade inte så mycket, men det hade jag inte räknat med heller. Tyvärr så kommer det nog inte bli så fint med Kaprifolen klättrandes upp i trädet för trädet är mer ruttet än vi trodde.. Det går nästan att putta omkull! Så det måste vi ta ner innan vintern.
 
 
 
 
Nu blommar liljorna! =) Vet inte vad just denna sorten heter, men vacker är den. Den doftar ganska starkt så det är lite sisådär att ta in som snittblomma. Jag får lite ont i huvudet av den inomhus. När jag tog bilden så hade den hunnit börja sluta sig lite. Visst är det en härlig färg?
Bakom liljorna är en f.d damm. Det var en damm på den tiden då detta bara var en liten sommarstuga. Ägarna efter (som vi sen köpte av) tappade ur den när de fick barn och fyllde istället med stenar. De stenarna har vi plockat ur och istället börjat fylla med sandlådesand så barnen får en stor sandlåda. Tyvärr försvinner denna i höst då det ska grävas för vatten här.
Det blir ett projekt att rädda liljorna och de andra perenner som växer här och som jag vill spara
 
 
 
Matchar huset ;-)
 
 
 
Några av stenarna vi hävde upp från gamla dammen. Vi har funderat fram och tillabaka på vad vi ska göra med all sten, men nu har vi nog kommit på det. De ska få vara med i etagen i backen
 
 

En dag i solen

Idag har vi haft en underbar dag! Solen har visat sig från sin bästa sida hela dagen och vi har alla varit ute i trädgården från morgon till kväll. Dock slutade dagen mindre kul då vår äldsta son fick ett getingstick, han är inte allergisk som tur är =)
 
Det har blivit mycket ogräsrensning idag. Tar det någonson slut? Några rabatter har verkligen fått ett ansiktslyft! Paprikaplantorna har fått flytta ut, äntligen, och det har plockats blommor.
 
 
En bukett med blommor plockade i trädgården. Jag byter så fort buketten innan vissnar, så vi alltid har färska blommor inne. Ett underbart sätt att njuta lite extra =)
 

 
Smultronlandet smiter. För varje år verkar plantorna söka sig lite längre ut. Till hösten ska jag flytta in dem, så de inte hamnar mitt i grusgången tillslut =)
 
 

Pelargonerna blommar fortfarande vackert. Funderar på om de gör sig fint som snittblomma också?
 
 
 
Vi har grävt fram den gamla grinden som stått instuvad mellan skjulen. Vi har tänkt på det länge men det har liksom inte blivit av innan. Nu när den är på plats så känns det genast som om den alltid funnits där. Med lite omvårdnad och ny färg så ska den nog bli riktigt fin dessutom!
 
 
 
Här var det mycket ogräs, det hade inte blivit rensat på hela året så det var verkligen hög tid! Jag kände mig nästan brutal när jag ångade fram här, det allra mesta som växte här skulle bort.. Men när det var klart, det var undanstädat och jag tog ett steg tillbaka så kändes det riktigt bra. Nu kommer de växter som ska vara där fram ordentligt.
Paprikaplantorna fick sin plats ute i solen. Det är små knoppar på alla plantor, hoppas på mycket paprika =)
 
 
 
Löjtnantshjärta och en stor blåklocka samsas i solväggen. I bakgrunden kan man ana en solros som försiktigt sträcker sig uppåt. Undrar hur stor den kommer bli? =)
 
 
 
Majsplantorna har växt på fint! Tänk att de rymdes under en PET-flaska innan, då bara upp till etiketten! Nu syns den fina stenmuren, den som var nästan helt täckt av gräs och ogräs innan. Men en vända med trimmern och bestämda tag rådde bot på det. Jag flyttade dit några lammöron som hade förvirrat iväg sig mitt i gruset vid solväggen. Hoppas de ska trivas bättre här i landet där de inte blir nertrampade varje dag =)
I slänten ovanför står våra två buskar med amerikanska blåbär =)
 
 
 
Jättedaggkåpan flyttade hit förra året och den har redan blivit större. Kul att den trivs =)
 
 

Att denna lilla Funkia ska bli en jätte är svårt att tro. Men det ska bli kul att se den växa genom åren =)
 
 

Nu blommar vår Schersmin sådär härligt! Det är en lite dålig vinkel då den växer precis vid kanten av en stor slänt. Där växer hon som en drottning i trädgården =)
 
 
 
 

Jag testar

Vad jag har läst mig till så råder det delade meningar om huruvida lätt/svårt det är att lyckas med sticklingar från Syren. I våra framtida planer så finns Syren, uppstammad sådan, så jag tog sticklingar från en av våra Syrenbuskar. Jag tog 7 stycken och med lite tur så klarar sig alla, men jag hoppas på att i alla fall 5 ska rota sig och växa. Jag vet inte om sticklingar av Syren vill behandlas på något speciellt sätt så jag gör på samma sätt som man kan göra med rosor. Tanken är nu att de ska få rota sig och sen hamna i varsin liten kruka. Sen skolas om ett par gånger för att sen vara relativt stora när det är dags för att gräva ner dom i rabatten.
 
Det är kul att testa sig fram. Det är ju så man lär sig =)
 
Idag har jag ägnat nästan hela dagen åt att rensa kring majsen. Jorden kring majsplantorna är nu ren och även stenmuren har kommit fram. Det ser dock ganska tråkigt ut precis efter en storrensning med jordrester, ogräsrester som ligger kvar och det nästan kala utseendet, så jag har inte tagit något kort. Om ett par dagar kanske det har repat sig lite och då kommer det bild.
Rensning av ogräs hela dagen följt av en löprunda. Det kändes som en lagom motvikt till gårdagens slödag med sol och bad =)
 
 
 

En knopp

Förra året blommade aldrig Nostalgie rosen och i våras trodde jag att den inte klarat vintern. Men sen tog den fart och visade en väldig livskraft. Nu har den satt knopp före alla andra rosor =)
 
 
 

Mina rosor

De växer på bra nu, rosorna. Inga knopp än vad jag kan se, men de kommer hoppas jag. Jag gissar att det kan ta några år innan det blir någon riklig blomning.
 
En liten presentation..
 
 
 Honungsros
 
 
 

Honungsros
 

 
 
 Astrid Lindgren
 

 
 
Nostalgie 
 

 
Kronprinsessan Mary
 
 

Kronprinsessan Mary
 

 
 
 
Som jag längtar efter att se de stora och fina =)
Nu ska jag ta en kopp te. Trött och nöjd i kroppen efter en dag med familjen i mammas sommarstuga. Jag kan nu bocka av årets första dopp (om man inte räknar poolen såklart, då var det för flera veckor sen).
 
 
 
 
 
 
 
 

Kvällsrundan

Kvällsrundan i trädgården är så härlig. Att sakta gå ett varv och titta på allt, ta lite kort och se hur det växer och utvecklas.
De senaste dagarnas turer har varit lite extra roliga då de rosor jag trodde hade dött, faktiskt har kommit igång riktigt bra.
 
 
 
Den blivande roslunden. Här växer i dagsläget 6st rosor. 2st honungsrosor, 2st Kronprinsessan Mary, 1 Nosalgie och 1 Astrid Lindgren
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Jordkällaren

Vi har en gammal jordkällare på tomten, vi har aldrig använt den då den nog är i behov av lite underhåll.
Nyss var jag inne i den för en liten inspektion och den tycks ändå vara i ganska gott skick. Den behöver städas och få ventilationen iordning men i övrigt är den i väldigt gott skick.
 
Kan se framför mig hur det kommer bli =)

Sticklingar från svärfar

En buske med dessa underbara rosor växer hos min svärfar. Fick lov att ta sticklingar från denna och en annan ros, så det ska jag göra nästa gång vi är där =)
Så otroligt vackra och de doftar ljuvligt.
De skulle vara så fint i roslunden och det blir ju lite extra kul att veta lite mer om historien bakom. Just dessa är vildsådda.
 
 
 
 
Någon som vet vad sorten heter?

Lantlig idyll

Välkommen till min del av paradiset

RSS 2.0