Tillsammans gör vi skillnad

Oktober är en rosa månad. Rosa bandet syns överallt och under många år kändes det närmast tröttsamt att matas med detta en hel månad varje år.
 
Men sen kom den. Cancern. Inte till mig personligen men till flera i min närmaste släkt. Bröstcancer, tjocktarmscancer och malignt melanom. Det har varit dödsfall. Både inom släkten och senast i somras gick en kollega bort i en ovanlig och svår form av cancer.
 
Nu känns det inte tröttsamt och tjatigt längre. Det känns viktigt.
 
Det är en hemsk sjukdom som bryter ner en människa och dennes omgivning. Att ha flera inom släkten som drabbas gör onekligen att man blir medveten. Det kan hända alla. Alla känner säkert någon som drabbats? Eller känner någon vars anhörig drabbats. Vardagen slits bort och ersätts av oro, rädsla, ångest och ett ständigt pendlande mellan hopp och förtvivlan.
 
Ingen kan göra allt men alla kan göra något. Tillsammans gör vi skillnad.
 

Undersök brösten regelbundet. Kvinna som man, för det är faktiskt inte bara kvinnor som drabbas. Enligt Cancerfonden drabbas 15-20 kvinnor varje dag och ca 40 män varje år.
Tänk på att brösten går att ersätta genom operation, det kan inte Du.
 
 
 
 
 
 
 
 
Ta hand och Dig och varandra.
Idag är det Världsdagen för psykisk hälsa. Psykisk ohälsa kan även det drabba alla. Det råder ännu en viss tabu kring detta ämne. Synd, tycker jag. Oförståelse och skam kan vara förödande för den som är drabbad. Våga prata med varandra. Våga finnas där när någon verkar må dåligt och tänk på att det inte är något skamfyllt eller någon svaghet att behöva hjälp.
 
 
 


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Lantlig idyll

Välkommen till min del av paradiset

RSS 2.0